Bašta Fest

Internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti

Bašta Fest je internacionalni festival kratkog igranog filma koji se održava u julu u Bajinoj Bašti od 2014. Sledeće godine, Bašta Fest će imati svoj prvi veliki jubilej – deseto izdanje. Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, promociju i edukaciju mladih filmskih autora i emancipaciju (promenu svesti) lokalnog stanovništva.

U Bajinoj Bašti postoji samo jedna kulturna institucija koja nema redovan bioskopski ni pozorišni repertoar, niti kapacitete za bavljenje produkcijom sadržaja. Deca i mladi zainteresovani za ovu vrstu sadržaja ili edukacije, nemaju prilike da prošire svoje znanje. S druge strane, mladi autori koji se bave kratkim filmom nemaju prostor za prikazivanje svojih radova i dodatnu edukaciju. Njihov glas prikazivanjem na festivalu dobija mnogo veći odjek i prostor, a samim tim utiče i na osvešćivanje i širenje svesti lokalnog stanovništa.

Cilj projekta je da se kroz pristupačnu formu, kao što je kratki film, promovišu mladi autori i pokrenu važna društvena pitanja u lokalnoj zajednici, kao i decentralizacija kulture. Publika je kroz godine edukovana o kratkom filmu, kao i temama koje su zastupljene: ljudska prava, prava manjina, rodna ravnopravnost, vršnjačko nasilje, mentalno zdravlje.

Očekivani rezultati od ovogodišnjeg festivala su prikazanih 25-35 filmova, dodeljeno 7 festivalskih nagrada, održavanje edukativnih i pratećih programa. Dugoročni efekti projekta su edukacija lokalne publike o filmskoj umetnosti, prostor za razvoj za mlade talente, promocija i edukacija mladih filmskih autora, promena u pozicioniranju kratkog filma, promena demokratskih pogleda lokalne publike i edukacija u praćenju alternativnih i autorskih kulturnih sadržaja, podizanje ekološke svesti.


MENTOR

Vukašin Petrović, DT Institute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *