Svi UGLAS – Putujući online izazov

Art Aparat

Za Rome i Romkinje u Srbiji rasizam i diskriminacija su deo svakodnevice, a zbog surovog tretmana društva koje im često poručuje da u Srbiji za njih nema mesta, mladi se vrlo često stide svog romskog porekla.  Sa druge strane, mladi iz tzv. opšte populacije od najranijeg uzrasta usvajaju stereotipne stavove o Romima i Romkinjama koji doprinose razvoju diskriminacije i rasizma.

Projekat Svi UGLAS – Putujući online izazov ima za cilj da, koristeći muziku i online alate, kod učesnika razvija interesovanje za romsku kulturu i na taj način doprinese smanjenju diskriminacije i interkulturalnom učenju. Kroz pevanje u virtuelnom horu, pevačke izazove na društvenim mrežama, participativno kreiranje audio i video sadržaja i edukativne radionice, projekat komunicira sa velikim brojem učesnika koji dobijaju priliku da se povezuju, uče o romskoj kulturi i budu deo zajednice koja promoviše empatiju, zajedništvo i društvenu solidarnost.

Projekat je namenjen podjednako mladima iz romske zajednice, kao i svim drugim mladima koji vole muziku. Aktivnosti koje predlažemo nastavak su sedmogodišnjem iskustva udruženja u okviru interkulturalnog hora Svi UGLAS.


MENTORKA

Jovana Zelić, Yettel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *