DEMOKRATIJA U SVETU POP KULTURE: KAŽI NAM SVOJU IDEJU!

Veruješ u moć pop kulture i želiš da pomoću nje pozitivno utičeš na društvo u kome živiš?

Imaš ideju kako to da ostvariš, ali ti je potrebna pomoć?

OVO JE POZIV ZA TEBE!

prijavi se

U januaru ove godine završili smo PRVU sezonu POP CULTURE CHALLENGE-a, tokom kog smo dobili 10 sjajnih projekata i finalnog pobednika – organizaciju Art Aparat i njen projekat „Svi UGLAS – putujući online izazov”. SADA je vreme za DRUGU sezonu i zato počinjemo našu potragu za kreativnim i inovativnim rešenjima

Pozivamo sve pojedince_ke, studente_kinje, formalne ili neformalne kolektive, organizacije civilnog društva, nezavisne medije, kreatore sadržaja, umetnike_ce i kreativce iz Srbije da učestvuju na našem Pop Culture Challenge-u i da kroz svoju pop kulturnu ideju stvore pozitivnu promenu u društvu.

ŠTA MOŽEŠ DOBITI?

 • Učešće na co-creation radionici na kojoj ćeš moći da usavršiš svoj projekat
 • Mentorski program za razvoj ideje u trajanju od mesec i po dana
 • Detaljan plan za realizaciju 
 • Razmenu mišljenja i iskustva sa drugim timovima
 • Najuspešnije ideje će dobiti novčana sredstva za svoju implementaciju

ŠTA OČEKUJEMO OD TEBE?

 • Da sam_a ili udružen_a sa nekim osmisliš ideju koja će kroz pop kulturu promovisati demokratiju, aktivizam, borbu za ljudska prava i civilno društvo
 • Da nam osmišljenu ideju što bolje objasniš, kao i njenu povezanost sa demokratijom i ljudskim pravima do 30. novembra
 • Kreativnost i inovativnost, a posebno ohrabrujemo korišćenje savremenih tehnologija
 • Spremnost da aktivno radiš na razvoju svoje ideje
 • Želju da pozitivno utičeš na široku publiku

KOJE IDEJE DOLAZE U OBZIR, A KOJE NE?

 • Pop kultura odnosno popularna ili masovna kultura obuhvata sadržaje koji se dopadaju velikom broju ljudi, a u savremenom kontekstu to može biti sve počevši od muzike, filma, kratkih video-klipova, podkasta do grafita, stripova, video-igara, različitih umetničkih performansa – ali tu se spisak ne završava. Mašta i kreativnost su na tvojoj strani, tako da možeš koristiti bilo koji format!
 • Potrebno je da tvoja ideja pored toga što predstavlja pop kulturu, bude i društveno angažovana i u mogućnosti da inspiriše, ohrabri i pošalje jasnu poruku društvu: da je demokratija važna, kao jedini vid zaštite građanskih sloboda i prava. Demokratiju možeš shvatiti u najširem smislu i pod njom podrazumevati vrednosti poput: slobode, pravde, mira, jednakosti, ljudskih prava, pluralizma, građanskog aktivizma, tolerancije…
 • Ideje koje neće biti uzimane u obzir su: inicijative povezane sa podrškom političkim partijama i akterima koji učestvuju na izborima; inicijative usmerene na verske zajednice, institucije i propise; inicijative koje svojim aktivnostima diskriminišu bilo koju grupu građana/ki; pružanje podrške za organizovanje protesta; aktivnosti kojima se ostvaruje profit; aktivnosti za koje je već obezbeđeno finansiranje iz drugih izvora (što će biti proveravano tokom samog sprovođenja odobrenih projekata); infrastrukturni projekti.
prijavi se

Predlozi će biti rangirani prema sledećim kriterijumima:

POPULARNOST

Potencijal za uticaj na promociju rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, demokratskih vrednosti i civilnog društva, u naširim socijalnim krugovima: van društvene zone komfora, pa čak i među onim delovima društva koji nisu naklonjeni demokratiji.

MOBILNOST

Mogućnost i sposobnosti autorka/ke ili tima da se projekat brzo učini dostupnim za upotrebu.

ZNANJE

Prethodno iskustvo autora/ke ili tima u razvoju sličnih rešenja.

INOVATIVNOST

Neuobičajen i originalan pristup u promociji rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, demokratskih vrednosti i civilnog društva, kao i borbi protiv propagande i dezinformacija.

ISPLATIVOST

Budžet koji prikazuje realan i razuman odnos između administrativnih i direktnih troškova projekta.

Dodatno, savetujemo te da pročitaš Često postavljana pitanja koja će ti sigurno biti korisna prilikom prijavljivanja! Pored toga, organizovaćemo i tri onlajn Q&A sesije u sledećim terminima: 

 1. Q&A sesija – 7. novembra u 16.00č – PRISTUPNI LINK
 2. Q&A sesija – 17. novembra u 11.00č – PRISTUPNI LINK
 3. Q&A sesija – 23. novembra u 20.00č – PRISTUPNI LINK

Vremenski okvir i faze projekta

Faza I: Slanje ideja u okviru PopCulture Challenge-a (do 30. novembra)

Faza II: Selekcija i objavljivanje ideja koje će dobiti priliku da učestvuju u procesu za razvoj njihove ideje (10. decembar)

Faza III: Co-creation radionica (21. decembar)

Faza IV: Mentorski program (21. decembar – 8. februar)

Faza V: Finalni javni događaj i izbor pobednika (8. februar)

Faza VI: Izrada predloga projekta za finansiranje uz pomoć projektnog tima (februar 2024)

Faza VII: Finansiranje i implementacija projekta (februar – decembar 2024)


Finansijska podrška

Ukupna dostupna sredstva za ovaj Poziv iznose $20,000, stoga prijavljeni mogu da konkurišu za finansijsku podršku u iznosu od $6.000 do $10,000.

Kroz ovaj Poziv planirano je da se finansijski podrži 2-3 projekata u zavisnosti od predloženog budžeta i efekata projekata. PartnersGlobal Srbija zadržava pravo da ne dodeli sva raspoloživa sredstva u slučaju nedovoljnog broja predloga projekata koji zadovoljavaju kriterijume Poziva.

prijavi se

Prijave su otvorene još:

 
 

POP CULTURE CHALLENGE se realizuje u okviru projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Projekat sprovode PartnersGlobal, DT Institut, Evropski centar za neprofitno pravo i dve organizacije iz Srbije – Partneri Srbija i Građanske inicijative.

POP CULTURE CHALLENGE je inicijativa DT Instituta koja se realizuje u saradnji sa Centrom E8.

 • Objava ovog poziva (RFA) ne predstavlja obavezu od strane projekta „Za snažnije građansko društvo“, niti obavezuje članove konzorcijuma da pokriju troškove nastale u pripremi i podnošenju prijave.
 • Projekat „Za snažnije građansko društvo” zadržava pravo da odbije bilo koju ili sve primljene prijave. Prijave se podnose na rizik podnosioca zahteva. Svi troškovi pripreme i podnošenja su na račun podnosioca zahteva.
 • Projekat “Za snažnije građansko društvo“ i članovi konzorcijuma zadržavaju pravo da finansiraju bilo koji ili nijedan od podnetih projekata.

Izrada ove internet stranice omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj stranice isključivo je odgovornost DT Instituta i Centra E8 i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.